RECOMANDARI PENTRU EFECTUAREA DE SCUFUNDARI IN SIGURANTA

1.FII IN FORMA.Trebuie sa fii la zi cu viza medicala. Nu fa scufundari daca nu te simti in forma

2.DOTEAZA-TE CU UN ECHIPAMENT BUN. Fii atent la improvizatii  !!!Mentine-ti echipamentul intr-o stare perfecta si verifica-l inaintea fiecarei scufundari. Evita schimbarea echipamentul intre membrii echipei si folosirea unui echipament pe care nu-l cunosti.

3.NU TE SCUFUNDA NICIODATA SINGUR. Totdeauna trebuie sa ai un coechipier cu tine. Daca este posibil, amplaseaza o baza la suprafata apei la locul de scufundare.

4.INFORMEAZA-TE ASUPRA ZONEI IN CARE VEI EFECTUA SCUFUNDARILE. Evita locurile periculoase si conditiile proaste. Ia toate masurile de siguranta pe care le cere zona respectiva.

5.CIND FOLOSESTI O BARCA Ridica steagul care semnaleaza prezenta scafandrilor. Iesi la suprafata doar in apropierea balizei de semnalizare.

6.PLANIFICA-TI SCUFUNDAREA. Rezolva problemele care apar, anticipind. Trebuie sa cunosti regulile de decompresie. Urmareste in permanenta adincimea si timpul de scufundare. Respecta-ti planul scufundarii

7.FII PREGATIT PENTRU SITUATII NEPREVAZUTE. Cunoaste tehnica de salvare a vietii, primul ajutor si respiratia de salvare. Intodeauna sa ai pregatit echipamentul de prim ajutor. Fii informat asupra celei mai apropiate camere de decompresie.

8.EVITA TINEREA RESPIRATIEI. In timpul scufundarii respira si inspira  in mod continuu. Expira pe tot timpul unei ascensiuni de urgenta

9.CERE ASISTENTA MEDICALA. Daca apar orice fel de situatii anormale in timpul sau dupa scufundare. Nu incerca sa minimalizezi problema.

  1. INAINTE DE SCUFUNDARE Inaintea fiecărei scufundări, se recomanda să se facă o trecere în revistă a semnelor şi a semnificaţiilor acestora pentru a nu interveni nici o confuzie în timpul scufundării.

11 NU DEPASI LIMITELE  Nu depasi limitele pe care ti le permit echipamentul si pregatirea

  1. DUPA INTRAREA IN APA La suprafaţa apei se aranjează echipamentul pe corp si se verifică prin semne dacă coechipierul este gata de scufundare.

13 COBORAREA  Se face, de regulă, pe saulă lestată, în picioare sau cu capul în jos, cu o mână pe saulă şi cu cealaltă la nas pentru a face manevra de echilibrare a presiunii în urechi.

  1. PE TIMPUL COBORARII Dacă unul din scafandri nu se poate echilibra, face semn coechipierului, urcă 2-3 metri, împreună, după care încearcă coborârea din nou; dacă totuşi echilibrarea nu este posibilă, echipa iese la suprafaţă.
  2. PE TIMPUL SCUFUNDARII Supravegherea  reciprocă  este  obligatorie.
  3. IN CAZ DE PIERDERE A PARTENERULUI DE SCUFUNDARE Dacă unul dintre scafandri s-a pierdut de echipă, observă zona din jur, iar dacă nu-şi vede coechipierii, iese la suprafaţă şi aşteaptă restul echipei, care este şi ea obligată să iasă la suprafaţă;
  4. PE TIMPUL SCUFUNDĂRII Atentionarea coechipierului asupra oricarui pericol este obligatorie
  5. PE TIMPUL SCUFUNDARII Dacă in timpul scufundării unul dintre scafandri oboseşte   îşi atenţionează coechipierul, se opresc, rămân în poziţie orizontală sau în genunchi, îşi fac semne între ei până totul revine la normal, după care îşi continuă scufundarea.
  6. PE TIMPUL SCUFUNDARII Pe timpul scufundării, semnele făcute de unul dintre scafandri trebuie confirmate obligatoriu de către ceilalţi scafandri din echipă.
  7. REZERVA DE AER Dacă unul dintre scafandri a trecut pe rezerva de aer, este obligat să-şi semnalizeze imediat coechipierii, îşi încetează orice activitate şi iese la suprafaţă, cu echipa.

21 .VITEZA DE URCARE Viteza de urcare la suprafaţă este de 9 m/min (viteza de urcare a celor mai mici bule de aer), respirând normal.

  1. IN TIMPUL URCARII SPRE SUPRAFATA Este interzisă manevra de echilibrarea a presiunii în urechi (VALSALVA).
  2. IN TIMPUL URCARII SPRE SUPRAFATA Scafandrul se va afla în poziţia în picioare, cu o mână pe furtunul de golire a vestei, pregătit pentru a-şi controla în orice moment viteza de urcare, coechipierii aflându-se faţă în faţă.
  3. PRIMUL AJUTOR Acordarea primului ajutor coechipierului aflat în dificultate sub apă sau la suprafaţa apei este obligatorie.

25.ASIGURARE MEDICALA  Indiferent ca faci scufundari in lacuri,pesteri, mari sau oceane, indiferent ca te scufunzi in tara sau in strainatate este bine sa stii ca oricind pot interveni evenimente neprevazute

Te sfatuim sa-ti inchei o asigurare medicala pentru scufundari iar recomandarea noastra este DAN  http://www.daneurope.org

DAN este cea mai mare organizatie din lume pentru asigurare medicala a scafandrilor  Sute de camere hiperbarice sunt incluse in reteaua  DAN

Personalul medical DAN este prezent 24 ore pe zi/365 zile pe an,pentru a  se ocupe de accidentele de scufundari cum ar fi; boala de decompresie, embolie gazoasa arteriala, barotrauma pulmonara sau alte leziuni legate de scufundari

Preţul unei asigurări DAN Europa este infim faţă de beneficiile pe care le oferă !!!